Mi a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné az "ép" emberek mentális és pszichés egészség-megőrzésével foglalkozó elismert több mint száz éves tudományterület, amely a második világháborút követő időszakban vett igazi lendületet az Egyesült Államokban. Hazánkban a köztudatban talán csak az elmúlt 10-15 évben kezdett igazán beszivárogni.

Talán, hogy jobban érthető legyen a pszichológia tudományterületén belül a mentálhigiéné helye és tudományos beágyazottsága Dr. Buda Béla gondolatait idézzük: „a mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erőssebbé, fejlettebbé teszik" - azaz a lelkileg egészséges személyiség kialakítása, és fejlesztése nemcsak egyéni szempontból jelentős, hanem társaslélektani és szociológiai vetületeiben is. Nem véletlen, hogy a mentálhigiéné egy meglehetősen dinamikusan fejlődő tudományterületévé vált az elmúlt hatvan évben, a legkülönbözőbb humán tudományok, természettudományok és társadalomtudományok lelki aspektusait összefoglaló terepévé.

A mentálhigiéné célja tehát az egyén tudatos fejlesztés, a lelki zavarok megelőzése valamint rehabilitációja.

Mi a mentális egészség?


Manapság rendkívül sok figyelmet kap a test-tudatos életmód, azonban a testünkben megjelenő tünetek, problémák sokszor jelzés értékűek. Az ép testű, de „sérült" lelkű ember azonban nem sokra megy látszólagos szépségével vagy akár a fizikai erejével, mert nem tud vele mit kezdeni. Gyakran tapasztaljuk, hogy testi betegséget, fogyatékosságot hordozó emberek derűsen, egészséges lélekkel, alázattal viselik nehézségeiket. A mentális egészség ebből fakadóan a mentális funkciók egészséges (kiegyensúlyozott) működésének köszönhető, amely produktív tevékenységet, a társas kapcsolatokban megelégedettséget a változásokhoz való eredményes alkalmazkodást és a nehézségekkel való megküzdést eredményezi. (Forrás: Kondor Ágota)

Szeretne időpontot foglalni?