Csoportterápia és coaching

Kihelyezett mentálhigiénés (azaz, az adott vállalkozás helyszínén biztosított) foglalkozásokon mellett, igény szerint két budapesti helyszínen is biztosítunk egyéni és csoportos mentálhigiénés foglalkozásokat. (Lásd a helyszíneket a kapcsolat menüpontban.)

Az egyéni mentálhigiénés foglalkozásokról részletesebben már szóltunk a munkahelyi mentálhigiéné menüpont alatt. Ezért most röviden inkább a csoportos beszélgetős foglalkozásokat mutatnánk be, melynek lényege, hogy javítsa azokat a készségeinket, melyek személyes problémáink megoldásához szükségesek. A foglalkozások 6-8 fős csoportokban rendszerint egy-egy téma vagy problémakör köré formálódnak.

A csoportos beszélgetésekről bővebben:


Az irányított csoportbeszélgetések esetében egy adott jelenséghez kapcsolódóan egy tematizált vélemény, érzés vagy pusztán egy gondolat megosztása történik. A résztvevők kiválasztása problémáik, élethelyzetük azonossága alapján esetleg életkor, nem, egyéb tényezők figyelembevételével történik.

A fejlesztő munka azon keresztül zajlik, hogy a csoport tagjai megosztják egymással személyes problémáikat, érzéseiket, gondolataikat. Pl.: elmesélik, hogy mi történt velük az elmúlt héten, beszámolnak reakcióikról, benyomásaikról. A beszélgetés témáját sokszor csak irányaiban határozza meg a vezető, mert a csoporttagok összeválogatásával sokszor azok spontán jelenik meg. A csoporttagok azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, és hogy vannak mások is, akik ugyanazt érzik, miközben közös gondolkozás zajlik az egyedi megoldások irányába, azok tesztelésével, a sikerek és kudarcok megosztásával a csoport támasszá és erővé válik a tagok számára. A csoportban megjelenő interakciók, az ezekre adott visszajelzések tudatosítják a hibás viselkedési mintákat, megváltoztatják a nézőpontokat, és segítenek elsajátítani konstruktívabb és hatékonyabb reakciókat. A csoport egyfajta laboratóriummá, új viselkedés minták gyakorló helyévé válik.

Tudjon meg többet!


  • További gondolatok az egyéni beszélgetős foglalkozásokhoz
  • Online (egyéni) mentálos foglalkozások
  • Titoktartás keretei
  • Letölthető segédletek